Mijn Overheid inloggen

Toeslag terugbetalen

Ik kan mijn toeslag niet in 1 keer Toeslag terugbetalen
Kunt u uw toeslag niet in 1 keer terugbetalen? Dan is een betalingsregeling mogelijk. Dat kan op 2 manieren:

U maakt maandelijks een bedrag aan ons over.
U laat het bedrag verrekenen met de toeslag die u nu krijgt. Dit kan alleen als dat staat in de brief met acceptgiro die u hebt gekregen.
Betaal in maandelijkse termijnen Toeslag terugbetalen
Betaal de 1e termijn voor de betaaldatum. Deze datum staat op de brief met acceptgiro die u hebt gekregen. Hierin staat ook hoeveel u minimaal per maand moet betalen. U mag ook meer dan dit bedrag overmaken. Zorg er wel voor dat u elke termijn op tijd betaalt.

Let op!

Toeslag terugbetalen

Toeslag terugbetalen

In termijnen betalen kost geld: u moet rente betalen.
Kan ik mijn schuld laten verrekenen met de toeslag die ik nu krijg?
Kijk op de brief met acceptgiro. Op de voorkant van de brief staat of u uw toeslag kunt laten verrekenen.

Uw toeslag wordt vanzelf verrekend als u de 1e acceptgiro Toeslag terugbetalen niet op tijd betaalt. Na 6 weken krijgt u een brief van ons waarin staat dat wij uw toeslag verrekenen. U hoeft dus niets te doen.

Let op!
Verrekenen kost geld: u moet rente betalen.
Komt uw inkomen door de verrekening onder het bestaansminimum?
U kunt ons vragen rekening te houden met de beslagvrije voet. Dat is het deel van uw inkomen dat u mag houden voor uw levensonderhoud. Kijk daarvoor op de pagina Mijn inkomen komt Toeslag terugbetalen onder het bestaansminimum.

Kunt u het maandbedrag écht niet betalen?

En kunt u ook niet laten verrekenen? Dan kunt u misschien een persoonlijke betalingsregeling krijgen. Wilt Toeslag terugbetalen u weten of dat kan in uw situatie? Kijk dan bij Persoonlijke betalingsregeling.

Tip 1: Check of wij het goede inkomen van u hebben

En geef meteen een betere schatting van uw inkomen door. Dat kan in Mijn toeslagen.

Doe dit steeds als er iets verandert in uw inkomen. Of in dat van uw partner.

Het blijft lastig om uw inkomen Toeslag terugbetalen goed te schatten, maar u moet het wel zélf doen. Want wij weten nu ook nog niet hoeveel u dit jaar gaat verdienen. Wilt u aan de veilige kant blijven, dan moet u niet een te laag inkomen doorgeven. Want voor toeslagen geldt: hoe lager uw inkomen, hoe hoger uw toeslag.

U hoeft niet bang te zijn om toeslag mis te lopen. Want na afloop van het jaar weten wij uw inkomen wel en komt de definitieve berekening. En dan is het leuker nog wat toeslag erbij te krijgen, dan terug te moeten betalen.

Bereken uw inkomen met de rekenhulp Wat is mijn toetsingsinkomen?

Tip 2: Geef wijzigingen snel door
Verandert iets in uw leven? Geef het meteen aan ons door. Dan kunnen wij uw toeslag op tijd aanpassen. En vaak kunnen we te veel ontvangen toeslag nog verrekenen met de toeslag die u al krijgt. Zo is de kans kleiner dat u na afloop van het jaar nog een factuur krijgt.

Welke wijzigingen moet ik doorgeven?

Tip 3: Check of u aan de voorwaarden voldoet
Dit is niet alleen belangrijk als u de toeslag voor het eerst aanvraagt. Maar ook als er iets verandert (zie tip 2). Want als u onterecht een toeslag krijgt, moet u die terugbetalen. En het bedrag kan in sommige gevallen flink oplopen.

Voorwaarden huurtoeslag Toeslag terugbetalen
Voorwaarden zorgtoeslag
Voorwaarden kinderopvangtoeslag
Voorwaarden kindgebonden budget