Tip 1: Check of wij het goede inkomen van u hebben

En geef meteen een betere schatting van uw inkomen door. Dat kan in Mijn toeslagen.

Doe dit steeds als er iets verandert in uw inkomen. Of in dat van uw partner.

Het blijft lastig om uw inkomen Toeslag terugbetalen goed te schatten, maar u moet het wel zélf doen. Want wij weten nu ook nog niet hoeveel u dit jaar gaat verdienen. Wilt u aan de veilige kant blijven, dan moet u niet een te laag inkomen doorgeven. Want voor toeslagen geldt: hoe lager uw inkomen, hoe hoger uw toeslag.

U hoeft niet bang te zijn om toeslag mis te lopen. Want na afloop van het jaar weten wij uw inkomen wel en komt de definitieve berekening. En dan is het leuker nog wat toeslag erbij te krijgen, dan terug te moeten betalen.

Bereken uw inkomen met de rekenhulp Wat is mijn toetsingsinkomen?

Tip 2: Geef wijzigingen snel door
Verandert iets in uw leven? Geef het meteen aan ons door. Dan kunnen wij uw toeslag op tijd aanpassen. En vaak kunnen we te veel ontvangen toeslag nog verrekenen met de toeslag die u al krijgt. Zo is de kans kleiner dat u na afloop van het jaar nog een factuur krijgt.

Welke wijzigingen moet ik doorgeven?

Tip 3: Check of u aan de voorwaarden voldoet
Dit is niet alleen belangrijk als u de toeslag voor het eerst aanvraagt. Maar ook als er iets verandert (zie tip 2). Want als u onterecht een toeslag krijgt, moet u die terugbetalen. En het bedrag kan in sommige gevallen flink oplopen.

Voorwaarden huurtoeslag Toeslag terugbetalen
Voorwaarden zorgtoeslag
Voorwaarden kinderopvangtoeslag
Voorwaarden kindgebonden budget