Mijn Overheid inloggen

Kan ik kinderbijslag krijgen?

U wilt dat uw kinderen goed opgevangen worden terwijl u werkt. En dat is zeker niet goedkoop. Daarom is er de kinderbijslag: een tegemoetkoming in de kosten van geregistreerde opvang. Lees hieronder de belangrijkste voorwaarden om kinderbijslag te kunnen krijgen.
U én uw partner werken of volgen een opleiding of een traject naar werkDaardoor kunt u niet alle dagen zelf voor uw kind zorgen.

U hoeft niet per se een vaste baan te hebben

Het gaat erom dat u werkt. Dus ook als zzp’er, freelancer of artiest komt u in aanmerking voor kinderopvangtoeslag. Of als u een onderneming hebt of meewerkt in de zaak van uw partner.

kinderbijslag

kinderbijslag

Particuliere opleidingen moeten erkend zijn

Dat is in ieder geval zo als u naar een reguliere middelbare school, mbo, hbo of universiteit gaat. Of als u volwassenonderwijs doet op het ROC of het Vavo. Doet u een particuliere opleiding? Dan moet u opletten dat de opleiding erkend is door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Bij DUO kunt u dit checken (mbo, hbo en wo).

U volgt een traject naar werk als u aan een programma deelneemt om aan de slag te kunnen
Vaak gaat dat via het UWV of uw ex-werkgever. Een voorbeeld van zo’n traject naar werk is een re-integratietraject.
De opvang is geregistreerdDe gemeente checkt of de opvang goed en veilig is. Goedgekeurde opvang staat geregistreerd in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK) en heeft een LRK-nummer. Zonder dit nummer kunt u geen toeslag aanvragen.
Een deel van de kosten van de opvang betaalt u uit eigen zakDat is de verplichte eigen bijdrage. Met de kinderbijslag kunt u het andere deel betalen.
Zoveel mensen, zoveel situaties
Woont of werkt u in het buitenland? Bent u co-ouder? Of wilt u meer weten? Kijk dan bij Kinderopvangtoeslag in andere situaties